Τι ειναι η πρωτεΐνη ορου γαλακτος;

Η καλή προπόνηση θέλει και επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Ένας αθλητής πρέπει να γνωρίζει τη σημασία της πρωτεΐνης στην ισορροπία της διατροφής του, αλλά πόσα ξέρουμε σχετικά με την πρωτεΐνη στην πραγματικότητα; H πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει τόσο απαραίτητα αμινοξέα όσο και αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου τα οποία διεγείρουν την πρωτεϊνοσύνθεση και τη μυική αύξηση.

Τι ακριβως ειναι η πρωτεϊνη ορου γαλακτος;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πρωτεΐνη γάλακτος γνωστή για τη θρεπτική της αξία, όπως άλλωστε και όλες οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχεται στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να έχετε στο ψυγείο σας, όπως στο γάλα, το γάλα σε σκόνη, το γιαούρτι και το τυρί.(1) Για να το καταλάβετε καλύτερα: η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος.

Απο που προερχεται η πρωτεϊνη ορου γαλακτος;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στον ορό γάλακτος (υγρός ορός) κατά την παραγωγή του τυριού.

Υπάρχουν δύο διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την αξία του ορού γάλακτος σε τροφές πλούσιες σε γαλακτοκομική πρωτεΐνη:

  • είτε μειώνεται η ποσότητα του νερού με φυγοκέντριση, κάτι που αυξάνει φυσικά τη συγκέντρωση πρωτεΐνης στο τελικό προϊόν, όπως στη διαδικασία του επιδορπίου γιαουρτιού HiPRO

  • ή προστίθεται ένα ειδικά επιλεγμένο και υψηλά συμπυκνωμένο απομονωθέν στέλεχος ορού γάλακτος, όπως στη διαδικασία του ροφήματος γιαουρτιού HiPRO.

Τι καθιστα την πρωτεϊνη ορου γαλακτος τοσο σημαντικη;

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι καλό να εντάσσουμε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος στην διατροφή μας:

  • Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ταχείας δράσης: Διασπάται εύκολα, χωνεύεται γρήγορα(2) και καθιστά τα αμινοξέα γρήγορα διαθέσιμα για τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση.

  • Ο ορός γάλακτος είναι μια από τις πηγές πρωτεΐνης που περιέχει το υψηλότερο ποσοστό ενός απαραίτητου αμινοξέος, που ονομάζεται λευκίνη. Αυτό εξηγεί γιατί η μέγιστη ποσότητα λευκίνης απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά την κατάποση ορού γάλακτος.(3) H λευκίνη δρα ως έναυσμα για την έναρξη της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης αμέσως μετά από μια εντατική προπόνηση.(4)

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος όμως έχει και άλλα πλεονεκτήματα!

  • Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος λειτουργεί τέλεια σε συνδυασμό με την καζεΐνη, καθώς ο ορός γάλακτος είναι γνωστός για τη βραχυπρόθεσμη δράση αποκατάστασης των μυών, ενώ η καζεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση για έως και 24 ώρες.

  • Επειδή η πέψη της γίνεται με αργούς ρυθμούς, η καζεΐνη απορροφάται αργότερα από τον ορό γάλακτος και πιο σταδιακά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο εγγυάται πλήρη αποκατάσταση σε διάστημα 8 έως 24 ωρών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση πρωτεϊνών ορού γάλακτος και καζεΐνης μετά από εντατική προπόνηση είναι ένας καλός τρόπος αποκατάστασης των μυών, είτε πρόκειται για την ανάπτυξή τους είτε για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.(4,5)

Συνδυασε την πρωτεινη ορου γαλακτος με την καζεινη σε τροφες υψηλης περιεκτικοτητας σε πρωτεινη

Ψάχνεις για γευστικές επιλογές, ώστε να απολαμβάνεις τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος(5) σε συνδυασμό με καζεΐνη; Ανακάλυψε τα επιδόρπια γιαουρτιού μας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη! Για παράδειγμα, το ρόφημα γιαουρτιού HiPRO με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περιέχει έως και 70% ορό γάλακτος και 30% καζεΐνη και διατίθεται σε πολλές υπέροχες γεύσεις, διαφορετικές ποσότητες και περιεκτικότητες σε πρωτεΐνη (από 15g έως 25g ανά μερίδα) . Τα έχετε ήδη δοκιμάσει όλα;

Βιβλιογραφία

(1) Ciqual Tables(to be adapted locally)

(2) Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS)

(3) https://www.researchgate.net/figure/Leucine-concentrations-of-various-protein-sources-Differentiation-is-made-between_fig2_280584886

(4) International Association of Athletics Federations Consensus Statement 2019 Why dietary protein is important for endurance athletes – 2014

(5) Τα προϊόντα HiPRO είναι πηγή πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αύξηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας